Wallpaper Split - Plitvice - Rovinj
logo

Split - Plitvice - Rovinj

Slični popularni transferi:

preko Krka
preko Krka

Kako doći od Split do Rovinja preko Plitvičkih jezera?

Svako ljeto prije dolaska u Hrvatsku vjerojatno se pitate „Kako doći od Splita do Rovinja preko Plitvičkih jezera". Mi ćemo Vam odma kazati da imamo najjednostavnije i najbrže rješenje za taj problem. Vaša obveza je jedino da rezervirate privatni transfer od Splita do Rovinja. Nakon uspješne rezervacije u manje od jedne minute, ništa više se ne trebate briniti.

Svi znamo da privatni transfer nije jedina opcija kako doći u Rovinj. Postoji i autobus kojim će vam trebati otprilike 200 minuta duže, a razlika u cijeni neće bit velika. Autobusna karta se kreće od 40-50 eura . Drugi način za doći do Rovinja je vožnja taksijem od Splita. U tom slučaju nikad ne znate koliko će Vas to koštati, koje vozilo ćete dobiti...

Nekoliko činjenica o Plitvičkim jezerima

Upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine zbog izuzetne i slikovite serije sedrenih jezera, špilja, povezanih slapovima, Plitvička jezera jedan su od najstarijih i najvećih nacionalnih parkova u Hrvatskoj.

Nacionalni park osnovan je 1949. godine i nalazi se u krškom planinskom području središnje Hrvatske, na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Ime Plitvice prvi put se spominje u jednom pisanom dokumentu iz 1777. godine Dominika Vukasovića, svećenika iz Otočca.

Ime Plitice potječe od prirodnih pojava koje su stvorile jezera, odnosno ime dolazi zbog plitkosti bazena od kojih su nastala jezera.

Nacionalni park svjetski je poznat po svojim jezerima koja su raspoređena u prekrasnim kaskadama.

Stoljećima je voda mijenjala vapnenac, a time i krajolik ovog područja. Sedrene barijere usporavale su i zadržavale tok vode kroz dugo vrijeme, a te brane neprestano rastu.

Sva su ova jezera međusobno povezana i prate tok vode, odvojene prirodnim branama sedre, taložene djelovanjem mahovine, algi i bakterija.

1493. godine, nedaleko od Plitvičkih jezera, dogodila se odlučujuća bitka u hrvatskoj povijesti između Austrijskog i Osmanskog Carstva. Tijekom bitke na Krbavskom polju ubijeno je gotovo cijelo hrvatsko plemstvo.

1871. godine, poznati hrvatski političar Eugen Kvaternik ubijen je sjeverno od jezera u gradu Rakovici, tijekom poznatog hrvatskog ustanka protiv austrougarske prevlasti, obilježivši dugu i tešku borbu za neovisnost Hrvatske.

Tijekom Domovinskog rata devedesetih godina prošlog stoljeća ovdje je ubijen prvi hrvatski vojnik, a što je u Hrvatskoj poznato kao Krvavi Uskrs.

Što vidjeti dok ste na Plitivičkim jezerima

Postoje četiri programa za razgledavanje koje možete odabrati na ulazima u park.

Osim istraživanja parka pješice duž mnogih staza koje se protežu parkom i uz jezera, električni brodovi i električni vlak koji voze unutar parka idealni su za razgledavanje.

Biciklizam je također dopušten, ali samo na za to predviđenim stazama.

Na najvećem jezeru Kozjak možete iznajmiti drveni čamac i veslati na jezeru tijekom svih radnih dana.

Planinarenje je još jedna mogućnost, a u parku postoji mnogo planinarskih staza na kojima možete istražiti faunu i floru Plitvica, velik dio kojih je zaštićena. Zemljovidi parka nude se pri ulasku.

U sklopu parka nalaze se i mnogi restorani, izgrađeni u starom tradicionalnom stilu plitvičkog kraja, kao i mnogi hoteli i kampovi.

Nekoliko činjenica o Rovinju

Rovinj je mali grad smješten na zapadnoj obali istarskog poluotoka i popularno je turističko odredište i još uvijek aktivna ribarska luka.

Rovinj je bio naselje venecijanskog ili ilirskog plemena prije nego što su ga zauzeli stari Rimljani, nazvavši ga Arupinium ili Mons Rubineus.

Grad je izgrađen na otoku blizu obale, a kasnije se povezao s kopnom 1763.g

Od 1283. do 1797. Rovinj je bio jedan od najvažnijih gradova u Istri pod upravom Mletačke Republike. U tom razdoblju izgrađena su tri gradska vrata, a Rovinj je utvrđen s dva reda obrambenih zidina, čiji se ostatci i danas mogu vidjeti.

Pottom je pripadao Kraljevini Italiji od 1918. do 1947. godine, kada je pripao socijalističkoj Jugoslaviji.

Glavna gospodarska djelatnost u Rovinju jest turizam, a tijekom sezone, od svibnja do rujna, rovinjski barovi, restorani i umjetničke galerije rade dugo, a izvan sezone radno vrijeme im je ograničeno.

Glavna je prometnica Rovinja potpuno pješačka ulica Carrera s mnogim trgovinama i umjetničkim galerijama.

Seoska tržnica nalazi se na rubu povijesnog dijela grada, u blizini Trga Valdibora.

Rovinj je drugo najveće turističko odredište u županiji, po broju noćenja.

Dvije najbliže zračne luke su Pula i Trst u obližnjoj Italiji, a tijekom ljetne sezone jeftini zračni prijevoznici, poput Ryanaira, obavljaju izravne letove iz zapadne Europe za obje zračne luke.

Također tijekom ljetne sezone postoji direktna brza trajektna veza između Venecije i Rovinja. Ljeti su dostupne i brze tjedne linije do luka Ravenna i Cesenatico.

U samom Rovinju postoje brojni hoteli, a kreveta ima u izobilju, ali obično u ljetnim mjesecima nema slobodnih.

Grad također ima dva luksuznahotela s 5 zvjezdica, Hotel Monte Mulini i Hotel Lone, no postoji i nekoliko hotela na malim otocima u okolici Rovinja koji su s kopnom povezani brodovima koji prometuju od centra grada.

Što vidjeti dok ste u Rovinju

Rovinj je poznat po svojoj netaknutoj ljepoti razvedene obale i šumama od hrasta crnike i alpskog bora.

Grad ima mnogo starih crkava koje možete posjetiti, poput poznate Bazilike svete Eufemije, poznate znamenitosti Rovinja, barokne crkve u središtu grada u kojoj su relikvije svete Eufemije sačuvane u rimskom sarkofagu iz šestog stoljeća.

Još jedno mjesto koje trebate posjetiti jest Monkodonj, gradina iz 1800--1200 godina prije Krista, napravljena u brončano doba.

Ostala mjesta za posjetiti su prekrasna park-šuma Zlatni Rt i fjord Limska Draga.

Rovinjsko otočje sastoji se od 19 otoka koji su, uz rovinjsku obalu, opisani da su "izuzetne prirodne ljepote".

Itinerar

08:00 -- Pickup i odlazak iz smještaja.

10:30 -- Istraživanje Plitvičkih jezera,

14:00 -- Putovanje se nastavlja od Plitvičkih jezera prema Rovinju,

14:30 -- Stajanje za ručak .

18:00 -- Dolazak u Vaš smještaj u Rovinju.

Transfer uključuje

• Privatni prijevoz iz Splita do Rovinja preko Plitvičkih jezera

• Klimatizirano i udobno vozilo,

• Profesionalni vozač s izvrsnim poznavanjem engleskog jezika,

• Svi troškovi povezani s vozilom -- gorivo, cestarina,

• Svi troškovi povezani s vozačem,

• Dostupan Wifi u vozilu,

• 0.5l boca vode.

Rovinj

Rovinj

PayWay logo
Maestro logo
MasterCard logo
Visa logo