Wallpaper Zračna luka Split - Split
logo

Zračna luka Split - Split

Slični popularni transferi:

do Novalja
do Novalja

Privatni transfer od Zračne luke Split do Splita

Najbolji način da dođete od Zračne luke Split do Splita jest da rezervirate transfer od Zračne luke Split do Splita.

Tvrkta MaciTours hrvatska je prijevoznička tvrtka koja nudi najbolji omjer cijene i kvalitete za privatni transfer. Tvrtka MaciTours ima na raspologanju niz luksuznih i najmodernijih vozila koja će vaš prijevoz učini što ugodnijim.

Split je udaljen od splitske zračne luke nekih 25 km, a prijevoz do grada trajat će 30 minuta.

Kako doći od Zračne luke Split do Splita?

Svako ljeto prije dolaska u Hrvatsku vjerojatno se pitate „Kako doći od Zračne luke Split do Splita". Mi ćemo Vam odma kazati da imamo najjednostavnije i najbrže rješenje za taj problem. Vaša obveza je jedino da rezervirate privatni transfer od Zračne luke Split do Splita. Nakon uspješne rezervacije u manje od jedne minute, ništa više se ne trebate briniti.

Svi znamo da privatni transfer nije jedina opcija kako doći u Split. Postoji i autobus kojim će vam trebati otprilike 30 minuta duže, a razlika u cijeni neće bit velika. Autobusna karta se kreće oko 40kn. Drugi način za doći do Splita je vožnja taksijem od Zračne luke Split. U tom slučaju nikad ne znate koliko će Vas to koštati, koje vozilo ćete dobiti...

Nekoliko činjenica o Splitu

Split je najveći grad na istočnoj obali Jadrana i drugi najveći grad u Hrvatskoj.

Nalazi se na istočnom Jadranu, na poluotoku, ispod brda Marjan i međuregionalno je prijevozno čvorište i popularno turističko odredište. Često ga se zove iGrad pod Marjanom.

Grad je osnovan kao grčka kolonija Aspálathos u 3. ili 2. stoljeću prije Krista na obali tadašnje Ilirske provincije.

S vremenom, nakon što su Rimljani osvojili provinciju, Split je postao dom Dioklecijanove palače, izgrađene za rimskog cara Dioklecijana 305. godine.

Do 650. godine poslije Krista, Split je postao istaknuto naselje kada je naslijedio Salonu kao glavni grad rimske provincije Dalmacije.

Nakon što su Avari i Slaveni opljačkali Salonu, rimske izbjeglice naselile su utvrđenu Dioklecijanovu palaču.

Grad se dugo nalazio između Republike Venecije i Kraljevine Hrvatske, usred borbe između Venecije i Hrvatske za vlast nad dalmatinskim gradovima.

Venecija je na kraju prevladala i, tijekom ranog modernog razdoblja, Split je postao mletački grad, jako utvrđeno područje, okružen osmanskim teritorijem.

1797.g, kada je Napoleon osvojio Veneciju, grad je Sporazumom iz Campo Formioa dobila Habsburška Monarhija te je Split ostao pod habsburškom vlašću sve do raspada Austro-Ugarske 1918.g i stvaranja Jugoslavije.

Tijekom Drugog svjetskog rata Split je prvo pripojen Italiji, zatim su ga zauzeli partizani nakon talijanske kapitulacije 1943.g, ali ga je tada okupirala Njemačka te je Split došao pod vlast Nezavisne Države Hrvatske, kao i ostatak Dalmacije.

Grad su 1944.g ponovno zauzeli partizani te je potom uključen u poslijeratnu socijalističku Jugoslaviju.

Hrvatska se 1991.g odcijepila od Jugoslavije, na početku Domovinskog rata.

Što vidjeti dok ste u Splitu

Povijesna gradska jezgra Splita uvrštena je 1979. godine na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Split je jedno od središta hrvatske kulture, a njegova književna tradicija može se pratiti do srednjeg vijeka, jer je Otac Hrvatske Književnosti Marko Marulić, čiji kip stoji na Voćnom trgu, rođen ovdje te je postigao svjetsko priznanje i slavu, kako su njegova djela čitali i značajne osobe, poput engleskog kralja Henrika VIII.

Grad je najpoznatiji po Dioklecijanovoj palači, staroj gradskoj jezgri.

Tu možete vidjeti katedralu sv. Duje na Peristilu, koja je isprva bila mauzolej za cara Dioklecijana. Crkva je spoj starorimske i ranokršćanske arhitekture. Sa zvonika ćete imati prekrasan pogled na cijeli grad i Dioklecijanovu palaču.

Nasuprot katedrale, vidjet ćete stari Jupiterov hram, danas crkva sv. Ivana, ispred koje stoji izvorna egipatska sfinga, dok je druga na Peristilu, a obje je car Dioklecijan donio u Split iz Egipta.

Sam Peristil, srce palače, izvrstan je primjer stare rimske arhitekture, oko koje su izgrađene kasnije srednjovjekovne i kršćanske građevine. Na Peristilu se tijekom Splitskih ljetnih igara odvijaju brojni kulturni događaji, izvode se predstave i opere pod noćnim nebom.

Riva je glavno gradsko šetalište uz obalu, gdje se nalazi većina kafića i gdje se ljudi vole šetati i sastajati se navečer s prijateljima.

Split također ima mnogo muzeja i galerija.

Hrvatski arheološki muzej jedini je muzej u Hrvatskoj posvećen istraživanju i predstavljanju kulturnih artefakata Hrvata u srednjem vijeku, između 7. i 15. stoljeća. Njegova zbirka ranosrednjovjekovnih pruća, glinihfigura, kao i starohrvatski latinski epigrafski spomenici čine je najvećom zbirkom te vrste u cijeloj Europi.

Muzej grada Splita, u Papalićevoj ulici 1, smješten je u bivšoj palači Papalić i izlaže gradsku, kulturnu, umjetničku i gospodarsku baštinu grada. Tu se nalazi i Galerija Emanuela Vidovića, posvećena najvažnijem splitskom slikaru 20. stoljeća.

Galerija likovnih umjetnosti, koja se nalazi u ulici Kralja Tomislava 15, muzej je umjetnosti koji sadrži djela od 14. stoljeća do suvremenih djela, koja pružaju pregled umjetničkog razvoja na mjesnoj umjetničkoj sceni.

Galerija Ivana Meštrovića, smještena na poluotoku Marjanu, muzej je umjetnosti posvećen stvaralaštvu nekada svjetski poznatog hrvatskog kipara 20. stoljeća Ivana Meštrovića, koja prikazuje neka od njegovih najznačajnijih djela, a sama zgrada spomenik je umjetnosti.

Nedaleko od Galerije nalaze se Kaštelet-Crikvine, obnovljena mala kapelica u kojoj se nalazi niz drvenih zidnih ploča koje je isklesao Ivan Meštrović.

Stari Pazar nalazi se uz Dioklecijanovu palaču. Tamo možete pronaći svježu, organsku hranu iz dalmatinske Zagore.

Grad također ima mnogo noćnih klubova, barova i restorana, a najbolji su u staroj gradskoj jezgri ili oko nje.

Split je dobro povezan sa svim hrvatskim jadranskim otocima i savršeno je smješten za praviti kratke izlete do Nacionalnog parka Krka, na otoke ili do obližnjih gradova, poput Solina, Trogira ili Omiša.

Split

Split

PayWay logo
Maestro logo
MasterCard logo
Visa logo