Wallpaper Split - Ljubljana
logo

Split - Ljubljana

Slični popularni transferi:

Split - Međugorje - Sarajevo
Split - Međugorje - Sarajevo

Prijevoz od Splita do Ljubljane

Najbolji način da posjetite Ljubljanu jest da rezervirate privatni transfer od Splita do Ljubljane.

Tvrtka MaciTours hrvatska je prijevoznička tvrtka koja nudi najbolji omjer kvalitete i cijene za privatni transfer. Tvrtka MaciTours ima na raspologanju niz luksuznih i najmodernijih vozila koja će vaš prijevoz učini što ugodnijim.

Ljubljana je od Splita udaljen nekih 460 km, a prijevoz do grada traje 5 h.

Cijene prijevoza od Splita do Ljubljane počinju od 450 eura (cijena je po vozilu, ne po osobi).

Kako doći od Splita do Ljubljane?

Svako ljeto prije dolaska u Hrvatsku vjerojatno se pitate „Kako doći od Splita do Ljubljane". Mi ćemo Vam odma kazati da imamo najjednostavnije i najbrže rješenje za taj problem. Vaša obveza je jedino da rezervirate privatni transfer od Splita do Ljubljane. Nakon uspješne rezervacije u manje od jedne minute, ništa više se ne trebate briniti.

Svi znamo da privatni transfer nije jedina opcija kako doći u Ljubljanu. Postoji i autobus kojim će vam trebati otprilike 3 sata duže, a razlika u cijeni neće bit velika. Autobusna karta se kreće od 400-500kn. Drugi način za doći do Ljubljane je vožnja taksijem od Splita. U tom slučaju nikad ne znate koliko će Vas to koštati, koje vozilo ćete dobiti...

Nekoliko činjenica o Ljubljani

Ljubljana je glavni i najveći grad Slovenije te kulturno, obrazovno, gospodarsko i političko središte zemlje, smješteno na trgovačkom putu između sjevernog Jadrana i Podunavlja.

Podrijetlo imena grada je nepoznato. U srednjem vijeku i rijeka i grad bili su poznati i pod njemačkim imenom Laibach.

Simbol grada Ljubljane je zmaj, prikazan na vrhu kule Ljubljanskog dvorca, na ljubljanskom gradskom grbu i na Zmajevu mostu koji prelazi Ljubljanicu, kao simbol moći, hrabrosti i veličine.

Argonauti iz stare Grčke, prema znamenitoj grčkoj legendi, na svom putu kući, nakon što su pronašli Zlatno runo, naišli su na veliko jezero okruženo močvarom, između današnjih gradova Vrhnike i Ljubljane.

Oko 2000. godine prije Krista, Ljubljansko močvarno područje u neposrednoj blizini Ljubljane naselili su ljudi koji su živjeli u hrpama, gdje je pronađen najstariji drveni kotač na svijetu.

Rimljani su oko 50. godine prije Krista izgradili vojni logor koji je kasnije postalo stalno naselje pod imenom Iulia Aemona.

U 6. stoljeću na ove prostore dolaze predci Slovenaca.

1895. Ljubljana je pretrpjela ozbiljan potres jačine 6,1 stupnjeva po Richteru, a tijekom obnove koja je uslijedila mnoge gradske četvrti obnovljene su u stilu bečke secesije.

1918.g, nakon završetka Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske, Slovenija se pridružila Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije nazvanoj Jugoslavija.

1941.g, tijekom Drugog svjetskog rata, fašistička Italija okupirala je Ljubljanu.

Nakon rata, Slovenija je postala dio komunističke Jugoslavije, a 1991.g postala je neovisna država, s Ljubljanom kao svojim glavnim gradom.

Što vidjeti dok ste u Ljubljani

Središnji ljubljanski trg je Prešernov trg, na kojem se nalazi i Franjevačka crkva Navještenja.

Ljubljanski dvorac, srednjovjekovni dvorac s romaničkim, gotičkim i renesansnim arhitektonskim elementima, uzdiže se iznad starog grada.

Dvorac je sagrađen u 12. stoljeću i bio je rezidencija markgrofova, a kasnije i knezova Kranjske, dokPanoramski toranj potječe iz 1848. godine, kada je u njemu bio stražar čija je dužnost bila pucati iz topova kako bi upozorio grad u slučaju požara ili najavio dolazak važnih posjetitelja ili događaja, nešto što je postalo tradicija koja se održava do dan-danas.

Ljubljanska katedrala ili katedrala sv. Nikole, koja se nalazi na Trgu Ćirila i Metoda, u blizini ljubljanske središnje tržnice i gradske vijećnice, služi Ljubljanskoj nadbiskupiji i lako ju je prepoznati zbog njezine zelene kupole i tornjeva blizanaca.

Nebotičnik (što znači "Neboder") jest trinaestokatnica visine 70,35 m, izgrađena 1930-ih, kao spoj neoklasične arhitekture i art decoa. Uglavnom je to poslovna zgrada jer se u Nebotičniku nalaze trgovine u prizemlju i na prvom katu, dok se uredi nalaze od drugog do petog kata, no na gornja tri kata nalaze se kafić, bar i vidikovac.

Ljubljana je poznata po svojim mnogim mostovima, kao što je Zmajski most, Mesarki most, Tromostovje, Ribja brv, Šuštarski most, Hradeckega most i Trnovski most, a gotovo svi povezuju dvije obale rijeke Ljubljanice.

U Ljubljani postoje i mnogi muzeji. Grad ima muzej arhitekture, željeznički muzej, školski muzej, muzej športa, Prirodoslovni muzej i Slovenski etnografski muzej, a tu je i Nacionalna galerija i Muzej suvremene umjetnosti koji izlažu najutjecajnije slovenske umjetnike.

Ljubljana

Ljubljana

PayWay logo
Maestro logo
MasterCard logo
Visa logo