Wallpaper Split - Zadar - Rijeka
logo

Split - Zadar - Rijeka

Slični popularni transferi:

preko Krka
preko Krka

Privatni transfer od Splita do Rijeka preko Zadra

Najbolji način za otići posjetiti Rijeku jest da rezervirate privatni transfer od Splita do Rijeke preko Zadra.

Tvrtka MaciTours hrvatska je prijevoznička tvrtka koja nudi najbolji omjer cijene i kvalitete za privatni transfer. Tvrtka MaciTours ima na raspologanju niz luksuznih i najmodernijih vozila koji će vaš prijevoz učini što ugodnijim.

Rijeka je od Splita udaljena nekih 400 km, a prijevoz do grada traje nekih 4 h.

Putujući od Splita do Rijeke možda ćete htjeti ići preko Nacionalnog Parka Krka, a za to možete uzeti privatni transfer od Splita do Rijeke preko Krke, gdje ćete moći provesti i do 3 sata, razgledavajući Park i istražujući njegove prirodne ljepote.

Na svom putu do Rijeke možda ćete htjeti posjetiti i Zadar. Ako želite posjetiti ovaj znameniti grad, rezervirajte transfer od Splita do Rijeke preko Zadra.

Kontaktirajte tvrtku MaciTours za cijene za ove dvije opcije.

Cijene prijevoza od Splita do Rijeke preko Zadra počinju od 400eura (cijena je po vozilu, ne po osobi).

Nekoliko činjenica o Rijeci

Grad Rijeka glavna je luka i, nakon Zagreba i Splita, treći je po veličini grad u Hrvatskoj.

Zbog svog strateškog položaja i izvrsne dubinske luke, grad je kroz svoju povijest žestoko osporavan, posebno između Italije, Mađarske i Hrvatske, te je mnogo puta mijenjao vladare i demografske sliku.

Rijeka se povijesno u rimsko doba također nazivala Tharsatica, Vitopolis (Grad svetog Vida) ili Flumen (Rijeka). Svi ti nazivi na različitim jezicima znače rijeka.

Grad leži na ušću rijeke Rječine i u vinodolskoj mikroregiji hrvatskog priobalja.

Zemljopisno, Rijeka je gotovo jednako udaljena od Milana u Italiji (485 km), Budimpešte u Mađarskoj (502 km), Münchena u Njemačkoj (516 km), Beča u Austriji (516 km) i Beograda u Srbiji (550 km).

Rijeka je sa tri strane okružena planinama. Zapadno, uzdiže se Učka, visoka 1396 metara. Sjeverno/sjeveroistočno nalaze se visoravan Snežnik i masiv Risnjak, visok 1.528 metara, gdje se nalazi istoimeni nacionalni park. Istočno/jugoistočno uzdiže se Velika Kapela, visoka 1.533 metra.

Najstarije naselje na tom mjestu bilo je keltsko naselje na brdu zvano Tharsatica (suvremeni Trsat, danas dio Rijeke), dok su Liburni, drevno pleme pomoraca, na obali osnovali prirodnu luku.

Nakon 4. stoljeća Rijeka je bila posvećena svetom Vidu, gradskom zaštitniku.

Hrvati su naselili grad početkom 7. stoljeća, davši mu hrvatski naziv Rika svetoga Vida.

Od oko 925. godine grad je službeno bio dio Kraljevine Hrvatske.

Riječani su 1288. godine potpisali Vinodolski zakonik, jedan od najstarijih europskih zakonika.

Rijeka je nekoć čak bila suparnica Venecije, kada ju je Rambert II Walsee prodao habsburškom caru Fridriku III.

Tijekom Napoleonskih ratova Rijeku je nakratko zauzelo Francusko Carstvo i uključilo u Ilirske provincije.

1813.g, propašću francuske vladavine, Rijeku je bombardirala britanska Kraljevska mornarica, a kasnije su je Austrijanci ponovno zauzeli.

Britansko bombardiranje ima zanimljivu sporednu priču jer je Rijeku naime od uništenja spasila mlada dama po imenu Karolina Belinić, koja je usred razornog bombardiranja otišla do zapovjednika engleskog brodovlja i uvjerila ga da je daljnje bombardiranje grada besptrebno. Legenda o Karolini toplo se sjeća do danas i danas je ona mjesna narodna junakinja po imenu Karolina Riječka, proslavljena u raznim predstavama, filmovima, pa čak i u rock-operi.

Druga polovica 19. stoljeća i početak 20. stoljeća, do Prvog svjetskog rata, bili su za Rijeku razdoblje velikog napretka, brzog gospodarskog rasta i tehnološkog razvoja.

Prva europska industrijska rafinerija nafte otvorena je ovdje 1882. godine, a prva tvornica torpeda na svijetu 1866. godine, a sam torpedo izumio je mjesni Hrvat iz Rijeke Ivan Vukić.

Raspadom Austro-Ugarske 1918. godine tijekom posljednjih tjedana Prvog svjetskog rata, Rijeka je potpala pod suparničke hrvatsko-srpske i talijanske uprave.

Britanske, talijanske, francuske i američke trupe ušle su u grad u studenom 1918., a sudbina Rijeke postala je velika prepreka mirovnom sporazumu tijekom Pariške mirovne konferencije 1919., pa je američki predsjednik Wilson čak predložio da Rijeka postane slobodan grad i sjedište novoosnovane Lige naroda.

Razdoblje diplomatske ogorčenosti zatvoreno je bilateralnim Rimskim ugovorom, koji su potpisale Italija i Kraljevina Jugoslavija, na štetu hrvatske manjine, koja je ubrzo postala žrtvom diskriminacije i ciljane politike asimilacije.

Zbog svoje rafinerije nafte, tvornice torpeda, brodogradilišta i svojih lučkih objekata, Rijeka je također bila meta više od 30 anglo-američkih zračnih napada tijekom Drugog svjetskog rata, koji su uzrokovali široko razaranje i mnoge civilne smrti.

Rijeka je nakon rata pripojena Jugoslaviji i uključena u sastav savezne države Hrvatske.

Raspadom Jugoslavije 1991. i osamostaljivanjem Hrvatske nakon krvavog rata za neovisnost, Rijeka je postala dio samostalne Hrvatske.

Rijeka je 2016. izabrana za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu.

Što vidjeti dok ste u Rijeci

Riječki karneval, osnovan 1982. godine, održava se svake godine prije Korizme, od kraja siječnja do početka ožujka, i otada je postao najveći karneval u Hrvatskoj. Svake godine održavaju se mnoga događanja koja prethode samom karnevalu.

Ostatci tvornice torpeda, gdje je prve europske prototipe samohodnog torpeda proizveo Hrvat po imenu Ivan Vukić, još uvijek postoje, uključujući i dobro očuvanu rampu za ispitivanje samohodnih torpeda na kojoj je 1866. prvi torpedo je testirano.

Dvorac Trsat, tvrđava iz 13. stoljeća, još je jedna gradska znamenitost koja turistima nudi veličanstven pogled sa svojih tvrđava i bedema, od doline rijeke Rječine do pristaništa i Kvarnerskog zaljeva.

Stara vrata ili rimski slavoluk, za koji se isprva smatralo da je to rimski slavoluk koji je izgradio rimski car Klaudije II. Gotski, no kasnije otkriveno da je to samo portal prema pretoriju, zapovjedništvu vojske u kasnoj antici, također je popularna turistička znamenitost.

Riječka katedrala, posvećena svetom Vidu, rotonda jes elementima baroka i gotike, a to je vrlo neobično u ovom dijelu Europe.

Stadion Kantrida jednom je bio uvršten na CNN-ovu listu najznačajnijih i najneobičnijih nogometnih stadiona na svijetu.

Svetište Gospe Trsatske, izgrađeno 135 m nadmorske visine na brdu Trsat u kasnom srednjem vijeku, predstavlja Čuvara putnika, osobito pomoraca, koji joj donose darove kako bi ih čuvala ili im pomagala u vrijeme nevolje ili bolesti i tu se nalazi i kip Bogorodice.

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, otvorena u listopadu 1885.g, velika je kazališna zgrada koja uključuje djela poznatog venecijanskog kipara Augusta Benvenutija i umjetnika Franza Matscha, koji je surađivao s Ernstom i Gustavom Klimtom.

Nekoliko činjenica o Zadru

Zadar je antički grad, smješten u sjevernoj Dalamciji. Ovaj 3000 godina star grad nalazi se na poluotoku, gdje se nalazi i stari dio grada.

Stara gradska jezgra nudi mnogo znamenitosti koje biste mogli posjetiti, kao što je očuvani ostatci rimskog foruma, gdje turisti vole šetati i uživati u lijepom ljetnom danu među starim rimskim ruševinama.

Zadarske znamenitosti

Na tom istom trgu vidjet ćete poznatu crkvu svetog Donata, jednu od najbolje očuvanih predromaničkih crkvi u svijetu te ujedno i poznati simbol grada, gdje se ljeti često održavaju razni koncerti. Na forumu se također nalazi i arheološki muzej. Zbirke tog muzeja pokrivaju vrijeme od pretpovijesti do srednjeg vijeka, svjedočeći o bogatoj povijesti Zadra.

Morske orgulje jedne su od glavnih atrakcija za turiste. To su izgrađene orgulje na zadarskoj rivi koje koriste morske valove kako bi stvarale glazbu. Poznati zadarski sutoni, koje je najbolje promatrati s rive, učinit će doživljaj još nezaboravnijim.

Kada je u pitanju kultura, grad ima puno toga za ponuditi, ali u Zadru ima i dosta kafića koji se nalaze blizu jedan drugog u uskim ulicama starog grada. U gradu ima i puno restorana koji nude izvrsna hrvatska, mediteranska jela usred divnog okruženja u starom dijelu grada.

Kako putovati

Zadarska zračna luka radi kao komercijalna zračna luka i tijekom ljetnih sezona povezana je s brojnim drugim europskim gradovima raznim turističkim letovima, a tvrtka Ryanair radi i jeftine letove do Zadra i od Zadra.

Grad je povezan i vlakom i busom, a Jadrolinija nudi dnevne trajkektne linije do Dubrovnika, Rijekte te obližnjih otoga u zadarskom otočju nasuprot grada.

Itinerar

08:00 -- Pickup i odlazak iz smještaja.

09:30 -- Istraživanje Zadra, morske orgulje, crkva sv.Donat.

12:30 -- Putovanje se nastavlja iz Zadra prema Rijeci,

14:00 -- Stajanje za ručak .

16:00 -- Dolazak u Vaš smještaj u Rijeci.

Transfer uključuje

• Privatni prijevoz iz Splita do Rijeke preko Zadra,

• Klimatizirano i udobno vozilo,

• Profesionalni vozač s izvrsnim poznavanjem engleskog jezika,

• Svi troškovi povezani s vozilom -- gorivo, cestarina,

• Svi troškovi povezani s vozačem,

• Dostupan Wifi u vozilu,

• 0.5l boca vode.

 

Rijeka

Rijeka

PayWay logo
Maestro logo
MasterCard logo
Visa logo