Wallpaper Dubrovnik - Hvar
logo

Dubrovnik - Hvar

Slični popularni transferi:

Dubrovnik - Međugorje - Split
Dubrovnik - Međugorje - Split

Kako doći od Dubrovnika do grada Hvara

Najbolji način da dođete do grada Hvara jest da predbilježite privatni prijevoz od Dubrovnika do Hvara.

Tvrkta MaciTours hrvatska je prijevoznička tvrtka koja nudi najbolje cijene za privatni prijevoz minikombijem. Tvrtka MaciTours ima na raspologanju niz luksuznih i najsuvremenijih vozila koja će vaš prijevoz učini što ugodnijim.

Duborovnik je od grada Hvara udaljen nekih 210 km, a vaš prijevoz trajat će oko4 h.

Nekoliko činjenica o gradu Hvaru

Grad Hvar smješten je u uvali, na južnoj strani otoka, nasuprot obližnjim gradovima Starigradu i Jelsi te je kroz svoju povijest bio središte trgovine i kulture na Jadranu.

Hvarska komuna službeno je bila dio Mletačke Republike, od 13. do 18. stoljeća, i bila je važna pomorska baza s jakom tvrđavom iznad luke, koja je okruživala gradske zidine i štitila luku.

Tijekom renesanse, kulturni život na Hvaru cvjetao je s napretkom grada, pa je jedno od najstarijih sačuvanih kazališta u Europi otvoreno ovdje 1612.g.

Zidovi stari sedamsto godina i dalje stoje, kao i mnoge plemićke kuće i javne zgrade, iz 15.-17. stoljeća.

Higijeničko društvo u Hvaru, osnovano 1868. godine, sa svrhom pružanja „dobre brige za posjetitelje", jedna je od najranijih „turističkih odbora" u Europi.

Grad ima mnogo hotela, muzeja, galerija i izložbi, uključujući Arsenal, Loggia, Hrvatski Institut i Muzej hvarske baštine, poznat po svojim umjetničkim i arheološkim zbirkama.

Smješten u slikovitom prirodnom zaljevu, s Pakleni Otocima koji ga štite s juga, Hvar je pravo utočište za brodove tijekom cijele godine.

Grad je luka za jahte koje plove po Jadranu, osobito u ljetnim mjesecima, a iz luke između Hvara i Splita, Brača, Korčule, Lastova i Visa redovito prometuju katamaranske linije.

Tijekom ljeta održavaju se mnogi kulturno-umjetnički događaji tijekom Hvarskih ljetnih igara, uglavnom od kraja lipnja do kraja rujna, uključujući koncerte klasične glazbe u izvedbi domaćih i inozemnih umjetnika i nastupe amaterskih skupina iz Hvara, ali nastupi se održavaju gotovo svaki dan na mnogim mjestima diljem Hvara, a godinama su ovdje nastupali mnogi domaći i međunarodni glumci i glazbenici.

Što vidjeti dok ste na Hvaru

Hvar je s kopnaokružen gradskim zidinama, s dvije velike tvrđave stoje na brdima iznad grada, koje su Mlečani izgradili 1278. godine, kako bi stvorili utočište za svoju mornaricu.

Gradske zidine protežu se od tvrđave do trga gdje se spajaju s trećim zidom u smjeru istok-zapad, ali ovaj je zid gotovo pa kamufliran nizom patricijskih kuća ugrađenih u njega.

Sadašnja tvrđava Fortica, poznata i kao Španjolska utvrda, izgrađena je nakon eksplozije barutane 1579. godine koja je uništila staru tvrđavu, a danas se u utvrdi nalazi suvremeni turistički centar i pruža izvanredan pogled na grad i okolicu.

Godine 1811., za vrijeme vladavine Napoleona, na višem brdu na sjeveroistoku, gdje je sada smještena zvjezdarnica, izgrađena je druga tvrđava Napoleon.

Srce grada je Pjaca, koja vodi od rive do katedrale, i najveći je trg u Dalmaciji, prostirući se na 4.500 četvronih metara, potpuno popločan 1780. godine kada je ovaj dio izvorne uvale bio zatrpan.

Sve velike povijesne građevine nalaze se oko Pjace, uključujući Biskupski dvor, Arsenal, Guvernerova palača, staro hvarsko kazalište i druge javne zgrade.

Katedrala sv. Stjepana i Biskupska palača označavaju istočni kraj Pjace, gdje je nekad stajala ranija crkva i srednjovjekovni benediktinski samostan. Katedrala je mješavina renesansne i barokne arhitekture i jedna je od najljepših u Hrvatskoj.

Ljetnikovac Hanibala Lucića, ljetnikovac poznatog hrvatskog renesansnogknjiževnika, leži u poljima izvan gradskih zidina i danas služi kao muzej.

Hvar

Hvar

PayWay logo
Maestro logo
MasterCard logo
Visa logo